вторник, 20 ноември 2012 г.

Keep the internet free (yet again)

https://www.whatistheitu.org/. Прегледайте видеото и линковете отдолу. Ако си дадете мейла, в получения мейл има линк за изпращане на мейл страницата до народните ни председатели. Преведох шаблона на български (все пак искаме да ни разберат посланието). Зори оправи всички грешки в оригиналния превод, за което много благодаря.

Уважаеми г-жо / г-не,

На предстоящата Световна конференция по международните далекосъобщения (WCIT) в Дубай, правителства ще разглеждат предложения за промяна на правомощията на Международния съюз по далекосъобщения (ITU). Някои от предложенията ще дадат възможност на ITU да заплаши прозрачността и иновацията, които направиха Интернет това, което е в момента, ще увеличи цените за достъп и ще намали човешките права в мрежата.

Интернет е мощно средство за комуникация, икономически двигател и разширява човешките възможности. Дискусиите за неговото бъдеще трябва да включват колкото се може повече заинтересовани лица, включително държавни представители, технологични експерти, бизнес лидери, граждани и организации за защита на човешките права.

Пиша ви, за да ви помоля:
- да отхвърлите предложенията на WCIT които дават възможност на ITU да управлява Интернет, и по-специално тези които ограничават човешките права в мрежата;
- да направите обществено достъпни предложенията които България и другите страни ще направят на WCIT;
- да се допитате до мнението на Вашите граждани и експерти по предложенията, включително да поканите заинтересовани страни да вземат участие в Българската делегация;

Организацията ITU е направила много за доброто на света и аз се възхищавам на усилията ѝ. Също обаче споделям мненията на много хора по света които вярват, че взимането на решения относно Интернет трябва да се прави прозрачно, с участието на много заинтересoвани лица от обществото, правителствата и частния сектор, а не само от ITU.

С уважение,


Няма коментари: